Δήμος Ορεστιάδας, Ελλάδα

Σχετικά με τον Δήμο Ορεστιάδας

O Δήμος Ορεστιάδας βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Ελλάδας και ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, και καταλαμβάνει μια έκταση 955.591 στρεμμάτων, αποτελείται από  43 οικισμούς και έχει πληθυσμό 37.695 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Η πόλη της Ορεστιάδας ιδρύθηκε από πρόσφυγες που προέρχονταν κυρίως από το Καραγάτς και την ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης, Τουρκία. Tα εγκαίνια της Νέας Ορεστιάδας έγιναν στις 12 Αυγούστου 1923, καθιστώντας την έτσι τη νεότερη πόλη της Ελλάδας.

Η διασύνδεσή της με 3 σταθμούς διέλευσης / τελωνεία της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και η εγγύτητά της σε σημαντικούς Βαλκανικούς προορισμούς, την καθιστούν ευρωπαϊκό διασυνοριακό τόπο έντονης κινητικότητας, με διέλευση περίπου 2.500.000 ανθρώπων το χρόνο.

Ο πρωτογενής τομέας κυριαρχεί στους οικισμούς της περιοχής και περιλαμβάνει κυρίως γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Στην περιοχή καλλιεργείται κυρίως βαμβάκι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, σιτηρά, ηλίανθος και ελαιοκράμβη. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η  ανάπτυξη νέων δυναμικών γεωργικών προϊόντων όπως σπαράγγια, κηπευτικά, προϊόντα  δεντροκομίας, μελισσοκομίας, κ.α. Επιπλέον, στην περιοχή παράγονται προϊόντα ονομαστής προέλευσης και μεγάλης διατροφικής αξίας όπως, το σκόρδο Ν. Βύσσας, ο μοναδικός καβουρμάς Ορεστιάδας, ο ιδιαίτερος θρακικός τελεμές (είδος λευκού τυριού).

Ο δευτερογενής τομέας περιλαμβάνει επιχειρήσεις που μεταποιούν – συσκευάζουν γεωκτηνοτροφικά κυρίως προϊόντα όπως ζαχαρότευτλα (παραγωγή ζάχαρης), σκόρδα, σπαράγγια, λαχανικά, γάλα, κρέας και σταφύλια (κρασί, τσίπουρο). Επιπλέον,  δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στην παραγωγή αναψυκτικών, δομικών υλικών, σκούπας και πλαστικών, καθώς και γεωργικών μηχανημάτων. Παράλληλα, στην πόλη της Ορεστιάδας υπάρχει Βιομηχανικό Πάρκο του Ν. 2545/97. 

Ο τριτογενής τομέας κυριαρχείται κυρίως από εμπορικές επιχειρήσεις (χονδρικό και λιανικό εμπόριο), ξενοδοχεία, από επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στην πόλη της Ορεστιάδας λειτουργούν δύο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων.

Ο Δήμος Ορεστιάδας στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει δίκτυο οπτικών ινών μήκους 21.950 μέτρα, συνδέοντας μεταξύ τους δημόσιους φορείς της περιοχής.

Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον ταφικό Τύμβο Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης (1ος αι. μ.Χ.),  το χωριό της «Πέτρας» Πετρωτά, την Αρχαιολογική Εκπαιδευτική Έκθεση Σπηλαίου, το χώρο αναψυχής του ποταμού Άρδα στις Καστανιές, όπου την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου διεξάγεται το Φεστιβάλ Άρδα.

Τέλος, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, η ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, οι σημαντικοί πολιτιστικοί πόροι, οι παραδόσεις, αποτελούν συστατικά στοιχεία για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως, ο οικοτουρισμός, γεωτουρισμός, πολιτιστικός  και θρησκευτικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, τουρισμός περιπέτειας.

Επικοινωνία

The Municipality of Orestiada

Leoforos Vasileos Konstantinou 9-11, Orestias 682 00, Greece

+30 25523 50300