Община Орестиада, Гърция

За Община Орестиада

Община Орестиада е разположена в най-северната част на Гърция и е част от префектура Еврос, регион Македония и Тракия. Тя граничи с България и Турция и е с обща площ 955,6 кв.км. В състава влизат 43 населени места с общо население 37.695 жители. Гр. Орестиада е основан от бежанци от област Карагат и регион от Турция. Нова Орестиада официално е създадена на 12 Август 1923г., което я прави най-младият град, основан в Гърция. 

Връзката с три транзитни пункта /гранични пунктове с България и Турция и близостта до значими Балкански дестинации/, я прави Европейски трансграничен пункт на засилена мобилност с повече от 2.500.000 пътници годишно.

Основният икономически отрасъл е селското стопанство и животновъдството. Земята се обработва основно за производство на памук, царевица, захарна тръстика, зърнопроизводство, слънчоглед и грозде. В същото време се появяват нови производства като аспарагус, зеленчукопроизводство, градинарство,   пчеларство. В областта се отглеждат популярни хранителни продукти, като производство на чесън в район Неа Виса, уникалната „кавърма“, приготвяна в Орестиада, уникалният вид Тракийско сирене „телемес“ и др.

Друг важен отрасъл включва фабрики/предприятия, обработващи продукти от селскостопански фураж – захарно цвекло (производство на захар), чесън, аспержи, зеленчуци, мляко, месо и грозде (вино „ципуро“). Произвеждат се и безалкохолни напитки, строителни материали, изделия от пластмаса и селскостопанска техника. В същото време в гр. Орестиада е създаден Индустриален Парк (със Закон 2545/97). Третичният сектор включва търговия на едро и дребно, хотелство и ресторантьорство. Следва да се отбележи, че в Орестиада има действащи Китайски компании.

 

Училище по селскостопански науки и горско стопанство към Тракийски Унверситет Демокрит се намира в Орестиада, по специално департамента по селскостопанско развитие и департамента по горско стопанство и управление на околната среда и природните ресурси. През последните години община Орестиада е инсталирала оптична мрежа с 21.950 м дължина, свързваща обществени институции в областта.

Освен това, в Орестиада може да се посети гробницата „Микри Доксипара – Зони” (І в.), местност „Петрота” (с традиции в добива на камъни), Археологическият обект и изложба „ Spilaio”, зона за отдих край река Арда в Кастани, където през последната седмица на юли се провежда Фестивалът на Арда.

Уникалната природна среда на района, специфичната флора и фауна, важните културни източници, традиции и т.н. са основните елементи за алтернативни форми на туризъм като екотуризъм, геотуризъм, културен и религиозен туризъм, образователен туризъм, туризъм. на приключения и др.

Контакти

The Municipality of Orestiada

Leoforos Vasileos Konstantinou 9-11, Orestias 682 00, Greece

+30 25523 50300