ПРОБЛЕМИ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН ЛЯТО 2020 И МЕРКИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО ИМ

(Позиция на представители на туристическия бизнес по Черноморието)

Cвeтoвния cъвeт зa пътyвaния и тypизъм cъoбщaвa, че дo 50 милиoнa cлyжитeли в тypиcтичecĸaтa индycтpия в cвeтa мoжe дa ocтaнaт бeз paбoтa а броят на пътуванията по света може да намалее с 25%, пopaди пaндeмиятa oт ĸopoнaвиpyc.

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa и в България. Мнoгo бългaри вeчe са анулирали рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa cи. В сектора у нас са заети над 290 000 души, като предстоят сериозни съкращения на персонал във всяка една от сферите в сектора. В България има достатъчно фактори: природни, материални, човешки и т.н. за да осигурява благоприятното пребиваване на туристите у нас в условията след пандемията.
Ето защо за да се справят по най-безболезнения начин с новата реалност, представители на българския туристически бранш са се обединили около комплекс от мерки за спасяване на сезон Лято 2020, които да се представят пред Министерството на туризма за бързо и своевременно разрешаване:

  • Текущо изпращане до потенциалните туристи в чужбина на официална/държавна информация за ситуацията в България.
  • Да се изготвят и представят мерки за осигуряване на безопасни условия за пребиваване в българските туристически обекти.

 

  • Да се води търговска политика, насочена към обявяване на различни екстри, стимулиращи идването на почивка в българските летни курорти
  • Осигуряване на транспортна достъпност до България, както с авио така и с шосеен транспорт (автобуси и леки коли) по обособени туристически коридори.
  • Преразглеждане на визовия режим по отношение на Руската Федерация, Република Турция и някои Арабски страни.
  • Развитие на вътрешния туризъм след преминаване на кризата. Чрез обединяване на усилията на бизнеса и държавата за изготвяне на пакети за почивка-рехабилитация, като от страна на бизнеса се предложат преференциални цени и условия, а от страна на държавата- финансиране на значителна част от тези пакети.
  • Министерството на туризма целево да използва създалата се критична международна обстановка, и да пренасочи националната туристическа реклама към подчертаване предимствата на България в условията на борба с вирусната пандемия.